Ieder paard is een massage waard

Mariska Damen

''Ik ben Mariska Damen, 24 jaar en ik woon in Ede. Ik ben werkzaam als klinisch fysicus in opleiding in het Leids Universitair Medisch Centrum.

In mijn vrije tijd spendeer ik de meeste tijd aan mijn hobby en passie; mijn paard Conquest en het rijden van eventingwedstrijden- en trainingen. Met Conquest, een bruine oldenburger ruin van 11 jaar, beoefen ik meerdere disciplines; eventing (L), dressuur (M2) en springen (L). Deze veelzijdigheid houdt ons fris en scherp in de sport, en natuurlijk vinden wij het beiden ontzettend leuk om te doen.

De band tussen mij en Conquest is hiermee zo sterk geworden dat we samen alles aandurven! Zo hebben wij afgelopen jaar succesvol de overstap naar de klasse L in de eventing en reden we fijn en simpel de meest moeilijke crossen foutloos uit.

Echter blijf ik een fysicus, wat maakt dat ik overal over na denk en graag de nieuwste technologieën gebruik; zo ook tijdens het paardrijden.
Om Conquest fit te krijgen, te houden en te monitoren ben ik gestart met het gebruiken van een hartslagmeter en laat ik geregeld specialisten komen om de gezondheid van Conquest te controleren en verbeteren.

Het sponsorschap van Gentle Touch sportmassage geeft mij de mogelijkheid om meer over Conquest en zijn gezondheid te weten te komen op het gebied van spieren. Ik kijk er dan ook naar uit om met de samenwerking met Marlies het beste uit ons als combinatie te halen en in 2016 grenzen te gaan verleggen!''


18 januari 2016
De eerste sportmassages bij Conquest door Marlies zijn gedaan, en om van deze lange begeleiding het effect te kunnen volgen probeer ik mijn ervaringen te delen via deze 'blog'. Voor mij is dit een manier om te evalueren hoe het gaat, wat aandachtspunten zijn, en om te kunnen nagenieten van de effecten; en voor diegene die nog twijfelt of een sportmassage iets kan bieden voor zijn of haar paard kan dit een houvast zijn.

Ik zal beginnen met de periode na de eerste behandeling. Net voor de behandeling had Conquest zichzelf aangetikt in de wei, met als gevolg een dik been en een schiefel op het griffelbeentje. Dit maakte dat ik er helaas niet op kon gaan zitten na de behandeling. Dit gaf mij uiteindelijk de mogelijkheid om het effect op het lichaam te volgen zonder invloed van training. De eerste dag na de behandeling had Conquest veel, heel veel spierpijn, ik was hier gelukkig al voor gewaarschuwd door Marlies. Hij had echt geen zin meer in lopen en stond voor continue extreem wijd.

Ook wist ik dat de spierpijn 3 dagen kon gaan duren, dus de tweede dag was voor mij een grote verrassing: spierpijn ver weg, en hij liep ontzettend lekker soepel rond. De beweging van de schouder van was alle kanten op veel verbeterd; hij stapte in de wendingen al veel makkelijker met de voorbenen over elkaar heen. De derde dag was de spierpijn geheel weg, en voelden de spieren veel zachter als anders en werden alle rekoefeningen veel gemakkelijker uitgevoerd. Na 2 weken mocht ik weer gaan rijden en merkte ik dat ik meer gelijke druk op beide teugels kreeg, waar hij eerder moeite had met contact houden met de linker hand. Het laatste wat mij duidelijk opviel was dat de reactie bij het aansingelen al veel minder was maar deze is nog wel aanwezig.


8 februari 2016
In februari is de tweede behandeling geweest (waar ik mijn super gave dekje heb gekregen!!), ik zat er net weer op dus kon ik dit keer het effect van de massage ook onder het zadel gaan voelen. Tijdens de behandeling kwam naar boven dat al veel aandachtspunten van januari nog steeds weg waren, echter was voornamelijk de gehele linkerkant wat meer gespannen. De eerste dag na de behandeling weinig te zien of hij spierpijn had, hij stond er behoorlijk fris bij. Kort simpel rijden liet mij daarentegen voelen dat hij aan de linkerkant van zijn lichaam wel spierpijn had, wat moeite met buigen en rekken was voelbaar, dit werd na even gymnastiseren beduidend minder.

De dagen erna werd dit gevoel steeds minder en na een week voelde hij rechter als anders. Klaar om te gaan springen, al een tijdje stond dit op een laag pitje, maar hij had er weer volop zin in. Daarnaast zijn de galoptrainingen weer van start gegaan voor het eventingseizoen, ik kijk uit naar de volgende behandeling en dus het effect van deze trainingen op zijn spieren en lichaam.