Ieder paard is een massage waard

Balanskussens

Balanskussens kunnen een paard helpen bij hun proprioceptie, maar ook om meer te ontspannen, zowel lichamelijk als geestelijk. Proprioceptie is een moeilijk woord voor bewegingsgevoel. Voor het paard betekent dit; weten waar zijn benen zich bevinden in de ruimte zonder ernaar te hoeven kijken. Dit is nodig voor accurate en snelle bewegingen, maar ook voor gracieuze en tactmatige bewegingen. Dit is tijdens de training natuurlijk ook wenselijk.

Proprioceptie kan je trainen. Je leert het paard bewust te worden van zijn eigen lijf. Een handig hulpmiddel is een balanskussen. Paarden ervaren hiermee bewust de gewoontes in hun bewegingspatroon en gaan zoeken naar balans en bewegingsmogelijkheden.

Tijdens een balanskussen sessie gaan we met het paard aan de slag en gaat hij ervaren wat het kussen voor hem kan doen. Eerst beginnen we been voor been, als het paard er klaar voor is dan mag hij op twee kussens staan (lateraal of zelfs diagonaal) of zelfs op vier. Alles wordt aangegeven door het paard, ook hoe lang hij op de kussens wil blijven staan. Is dat heel kort, dan is dat prima. Is dat minuten lang, dan is dat ook goed. Het gaat erom dat hij zijn lijf voelt, zijn proprioceptie traint en hierbij in een fijne ontspanning komt. Een sessie duurt ongeveer 30-45 minuten per paard.

Maak een Gratis Website met JouwWeb